Dick Berendes | typografiek

Na zijn de Grafische School Amsterdam is Dick begonnen als zetter/drukker. Na enige jaren praktijkervaring is hij verder gegaan als grafisch vormgever en ontdekt hij ook de artistieke mogelijkheden van het oude drukkersvak. Dick is altijd bezig in zijn atelier met drie boekdrukpersen, houten en loden letters en ander drukmateriaal.

“Als kunstenaar heb je de opdracht naar nieuwe mogelijkheden te zoeken en daarom is de computer ingezet en heeft naast de drukpers een belangrijke plaats gekregen in het creatieve proces. Het voordeel is ook dat er gekozen kan worden uit twee mogelijkheden, drukken met de pers, of digitaal en printen”, aldus Dick. Hij benadert alles vanuit zijn typografische achtergrond en daardoor is de kwaliteit gegarandeerd en dat moet ook, als je creatief en technisch vrijheid van handelen wilt hebben.

De letters vormen de belangrijkste bouwstenen samen met de natuur, en als inspiratiebron noemt Dick ook nog de Groningse drukker/kunstenaar Werkman, die hem heeft aangezet grafiek te gaan maken. En wie van gedichten houdt, heeft affiniteit met zijn werk, want typografieken zijn eigenlijk beeldende gedichten!

Exposities met Dick Berendes