Op 6 en 7 april exposeert de ‘glaswerkplaats uit Amsterdam’. Deze groep bestaat uit Mieke Folgering, Peter de Haan, Lia van Ham, Atelien Marij, Aldi Wendelaar-Bonga en Henk den Os.
Glas is wat deze groep bindt. De diverse soorten glas, die in een speciale glasoven, gedeeltelijk, vloeibaar wordt en door middel van diverse smelttechnieken wordt hervormd. Het al dan niet toevoegen van glaspigmenten of glasverven maakt verdere bewerking mogelijk. De groepsleden geven hier ieder hun eigen wending aan.
Bovenstaande exposanten werken regelmatig met elkaar samen in de glaswerkplaats in Westerpark, Amsterdam. Het is onderdeel van Stichting Buurtwerkplaatsen die over 10 werkplaatsen beschikt en cursussen organiseert op allerlei gebieden. Deze werkplaatsen zijn unieke plekken waar professioneel kunstenaar en amateur samenkomen.
Henk den Os werkt vaak seriematig. Het glas wordt opnieuw bewerkt: gesneden, gebroken, gemalen, geverfd, in en over mallen gesmolten, gecombineerd met stenen en/of metalen en samengesmolten.
Peter de Haan ziet in glas een aards product dat in zijn eenvoud zowel beschutting als kleur geeft aan het binnenleven, kortom het venster van de ziel. Bij het ‘Glasfusen’ – een nieuwe techniek, waarbij onder grote hitte verschillende stukken glas samensmelten – Dit biedt mogelijkheden voor een grotere vrijheid bij het werken met glas.
Mieke Folgering heeft de glaswerkplaats geïnitieerd op de Buurtwerkplaatsen en was hier docent. Zij maakt o.a. in opdracht grafmonumenten, glasramen en is daarnaast zelfstandig kunstenaar. Mieke heeft veel mensen geïnspireerd met haar manier van glasfusen.
Lia van Ham is beeldend kunstenares. Zij experimenteert graag met materialen en een gezamenlijk element is de zeefdruk, die Lia zowel op papier, als op keramiek en glas toepast. Zij doceerde in ‘De Buurtwerkplaatsen’ in Amsterdam, Keramikos in Haarlem, en gaf diverse workshops in Zuid Limburg en Frankrijk.
Atelien Marij is naast docent glasfusen en edelsmeden ook ontwerper van ruimtelijke werken welke zij heeft samengesteld uit gevonden materialen van de straten van Mokum.
Aldi Wendelaar-Bonga is beeldend kunstenares en werkt met verschillende disciplines. Met haar beelden wil zij mensen triggeren om anders te kijken. De beelden hebben bewust geen titel, om de kijker niet te beïnvloeden in zijn eigen visie. Al vindt de kunstenares het interessant om die verschillende visies bij elkaar te leggen.