Kleuren fotograferen die je niet kunt zien – Persoonlijke serie Ariane James met infraroodcamera

Noordhollands Dagblad 4 maart 2023 – door Tjarda Kuyt

Het gaat niet vanzelf, maar dan heb je wel wat. Ariane James fotografeerde zichzelf in het Noord-Hollandse landschap met een infraroodcamera. „Bij elke zonnestraal ging ik eropuit met mijn camera.”

Een werkelijkheid die wij niet kunnen zien, dat is wat de Purmerendse Ariane James (63) voor ogen heeft met haar fotoserie in de natuur. Maar hoe werkt dat precies? Met een infraroodcamera, statief, zelfontspanner en een hele hoop geduld. „Normaal kennen we infrarood van knallende kleuren of juist zwart-wit. Maar de kleuren daartussen zijn ook terug te halen, daar heb ik zelf een techniek voor bedacht. Ik ben er urenlang mee bezig.” Het resultaat is een veelheid aan diepe kleuren, van rode tot groene tinten.

Verstop

De persoonlijke fotoserie heet ’Dagboek’ en is een ode aan James’ belevenissen in de natuur. In allerlei onmogelijke houdingen poseert ze in uiteenlopende landschappen. Verstopt achter een struik, rennend over een steiger, met een emmer tussen de duinen of dansend naast het water. Ze maakte de foto’s op andere plekken dan haar thuisbasis, zoals Bloemendaal, Loosdrecht en Hemmeland. „Je hebt best wel veel contrast nodig, zonlicht en water zijn daar ideaal voor.”

Hoewel het gaat om een ’persoonlijke fotoserie’, is haar gezicht op geen enkele foto te zien. De ene keer is het bedekt met een emmer, de andere keer verstopt achter een struik. „Dat heb ik expres gedaan. Het is wel een ode aan mijn beleving in de natuur, maar ik ben slechts de gastvrouw die laat zien hoe mooi het is.”

Het zijn allemaal foto’s die James eigenhandig heeft gemaakt. Dat zorgde soms voor best provisorische situaties omdat zij in alle foto’s model én fotograaf is. „Ik heb een keer mijn camera met een touw om een tak heen gewikkeld. Ik wilde doen alsof ik naar de hemel liep, dus sprong ik met het touw strak in mijn handen in een boom en deed ik loopbewegingen na. Ondertussen had ik de afstandsbediening van mijn camera in mijn hand en moest ik die verstoppen uit het beeld.” Als ze haar afstandsbediening niet bij zich had, moest ze op het geluid van de zelfontspanner afgaan. „Gelukkig heb ik een goed gevoel voor ritme.”

Wie zelf ook de sprong wil wagen naar infraroodfotografie, kan op 18 maart een workshop van Ariane James volgen. „Ik neem een paar omgebouwde camera’s om mee te experimenteren.”

De fotoserie ’Dagboek’ opent op 10 maart met een lezing over de infraroodfotografie. En is elk weekend te zien tot 19 maart bij het Zaansgroen, Zeemansstraat 54 in Zaandam. Vrij entree van 13 tot 17 uur.

Buitenbenen – Ariane James – infrarood fotografie 14|15|SEP|2024

Mijn benen brengen me altijd naar buiten. Om daar met mij het theater van de werkelijkheid binnen te stappen. Het avontuur van zomaar een moment, een toevallige plek, het wonder >>> Lees meer <<<

Kleuren fotograferen die je niet kunt zien – Persoonlijke serie Ariane James met infraroodcamera

Noordhollands Dagblad 4 maart 2023 – door Tjarda Kuyt Het gaat niet vanzelf, maar dan heb je wel wat. Ariane James fotografeerde zichzelf in het Noord-Hollandse landschap met een infraroodcamera. >>> Lees meer <<<

Ariane James | Infraroodfotografie 10|11|12|18|19|MRT|2023

Opening met lezing over infraroodfotografie vrijdag 10 maart – 20.00u Deze tentoonstelling gaat over verwevenheid met het landschap. De magie van zonlicht, schaduw, wind, regen en wisselende kleuren in het >>> Lees meer <<<

Verschijnen om te verdwijnen

NRC – 16 maart 2023 – door Joyce Roodnat Het is of Vrouw Holle haar rokken schudt, er krioelen verdwijnkunstenaressen op mijn pad. Het begint in Zaandam. Daar ben ik >>> Lees meer <<<