Tineke Spruijt heeft in 1979 examen gedaan aan de Gerrit Rietveld Academie bij de afdeling ruimtelijke vormgeving (beeldhouwen). Vervolgens heeft ze een aantal keren uitvoerend werk gedaan in beeldhouwwerk, waaronder het herdenkingsmonument voor N.H. Werkman in Groningen.
Verder heeft ze restauratiewerk in opdracht gedaan aan beelden en archeologische voorwerpen; beelden van Zadkine en werk van Lawrence Weiner. Bij de UVA is Tineke een aantal jaren werkzaam geweest als aardewerkspecialist bij de afdeling prae- en protohistorie (Nederlandse archeologie).
Sinds 2012 is Tineke intensief bezig met tekenen en schilderen. Hiervoor heeft ze een aantal cursussen gevolgd om routine te ontwikkelen en bij gebrek aan een atelier. “Ik heb me vooral laten inspireren door Jan Frenken (werkzaam bij de zondagsschilders) waar ik met stillevens in aanraking kwam.
Bij de Wackers academie heb ik voornamelijk veel te maken gekregen met figuratief werk. Vooral portret vind ik erg fijn om te doen. Ik heb daar ook een cursus gedaan in een speciale categorie in het stilleven: ’trompe-l’oeil’. De kunstenaars die me daar inspireerden zijn Maarten Welbergen, Tatyana Yassievich en Irma Braat, aldus Tineke.
Door haar werkervaring in archeologie is haar interesse in oude voorwerpen groot. “Je krijgt iets mee uit het verleden wat soms heel knap gemaakt is met eenvoudige middelen. Als ik dat op me in laat werken voel ik me even meegenomen in de tijd waar het vandaan komt en realiseer ik me steeds weer dat deze mensen even slim en vaardig waren als wij en hun omgeving als het mogelijk was fantastisch hebben vormgegeven.” Ze speurt voor oude voorwerpen in haar omgeving of koopt ze bij de tweede rondewinkel of op de markt. “Het zijn resten uit het verleden die ik in een nieuwe context plaats. Ik probeer er een nieuwe dimensie aan te geven”, vervolgt Tinke. “Als dat lukt zie ik de wereld even in een ander licht. Ik hoop dat ik dat gevoel kan overbrengen met mijn werk.”