Flamboyant, kleurrijk en vitaal

Noordhollands Dagblad – donderdag 2 januari 2020 – José Pietens

Met de tweedelige verkoopexpositie ‘Was het leven nog maar een keer’ wordt de komende twee weekeinden in galerie Zaansgroen leven en werk van Peter Louman (1940-2010) geëerd. Deze maand is het tien jaar geleden dat de flamboyante kunstenaar, graficus en dichter uit Assendelft overleed aan een herseninfarct. ‘Was het leven nog maar een keer’ waren de woorden die hij zelf koos voor zijn grafsteen. Ze geven weer wat hij van zijn leven vond: veel genoten, maar ook spijt, boosheid en droefheid over onder andere de beperkte erkenning voor zijn werk. Overigens werd dat postuum rechtgetrokken. Op de eerste verkooptentoonstelling na zijn overlijden – deels bestemd voor het bekostigen van zijn graf – werden tientallen werken verkocht.

Onderwijzer

Louman volgde een opleiding tot onderwijzer. Spoedig na het behalen van zijn diploma vertrok hij naar Chicago. Daar werkte hij in het onderwijs en zocht hij contact met artistieke geestverwanten. In de jaren zeventig richtte Louman met enkele vrienden De Smeltkroes op in Assendelft, een broedplaats voor ideeën over onderwijs, arbeid en samenleving. In 1984 betrok hij met Wille Boudewijn een voormalig pakhuis aan de Veenpolderdijk, ook in Assendelft. Ze gaven het de naam ‘Vrijheid aan de Dijk’. Hij maakte daar zijn bekende houtsneden en zeefdrukken: vitaal en kleurrijk.

Zijn vroege werk en gedichten staan centraal in het eerste deel van de tentoonstelling, op 4 en 5 januari. De Zaandamse schrijver Hans Kuyper zal (op 5 januari) Loumans gedichten voorlezen.

Het tweede weekend draait om het kleurrijke werk en is mede door de inzet van Ed Visser geregeld te zien in de Zaanstreek. De Koogse graficus werkte jarenlang samen met Louman en ontfermde zich op diens verzoek over zijn nalatenschap. Met een mobiele zeefdrukkerij trok Visser langs evenementen en nodigde aanwezigen uit om ‘vriendjes te maken’, naar Loumans werk ‘Vriendje’.

Visser schonk zijn mobiele zeefdrukkerij in 2017 aan poptempel Paradiso, maar hij trekt er nog steeds op uit met Loumans kunst, een oude boekenpers én antieke letters. Van ongesigneerde zeefdrukken maakt hij nieuwe kunstwerkjes. Nuttig bovendien, want ‘een boekenlegger weet waar je bent gebleven’, aldus boekenleg-gerdrukker Visser.

Exposities met werk van Peter Louman