Peter Louman (1940-2010)

Peter Louman, beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en dichter. Een flamboyante verschijning, eigenzinnig en perfectionist. Als vijfjarig jongetje was hij getuige van het bombardement van Dresden. Het werd een  oorlogstrauma dat hem zijn leven lang parten heeft gespeeld.

Hij volgde een opleiding als onderwijzer aan de Montessorikweekschool in Amsterdam. Werkte enige tijd als leraar in Chicago en daarna in de Zaanstreek. Hij nam spoedig afscheid van  het leraarschap om zich als beeldend kunstenaar verder te ontwikkelen. Vooral met zijn maatschappijkritisch houtsneden maakte hij aanvankelijk furore. Een grote publiekstrekker was de expositie in samenwerking met ontwerper Peter Schaap in 1976 in de Zienagoog te Zaandam: een ludieke persiflage in beelden en teksten gewijd aan het eten van patates frites. Een actie in de geest van de hippietijd. Bejubeld en verguisd en in veel dagladen breed uitgemeten.

In de zeventiger jaren richtte hij met enkele vrienden De Smeltkroes op in Assendelft. Het werd een broedplaats van ideeën over onderwijs, arbeid en samenleving. Met elkaar bouwde men aan een drukwerkplaats en een onderkomen voor allerlei gasten. De Smeltkroes groeide uit tot een typische leef- en werkgemeenschap, dat de geest van die tijd ademde. Er werden vanuit hier veel affiches, pamfletten en teksten in de wereld ingestuurd.

In 1984 betrok hij met zijn gezin een voormalig pakhuis aan de Veenpolderdijk in Assendelft, genaamd ‘Vrijheid aan de Dijk’. Samen met Ed Visser begon hij daar aan een serie prachtige zeefdrukken. Een herseninfarct is hem fataal geworden in januari 2010. Zijn nalatenschap, bestaande uit vele houtdrukken en zeefdrukken, wordt door vrienden beheerd.

Exposities met Peter Louman