Valentin Horba


Valentin Horba is een bijzonder figuur van de Zuid-Boheemse schilderkunst. Een inwoner van Radomyšl in de buurt van Strakonice Tjechië. Zijn schilderijen zijn niet bedoeld om serieuze filosofische boodschappen over te brengen, maar om de stemming van de kijker te verhogen en de aandacht te vestigen op de mooie dingen om ons heen. De rust die van de werken straalt is vandaag de dag zeldzaam. De schilder benadert de naïvisten. Zuid-Boheemse landschappen met simpele huisjes zijn de meest voorkomende onderwerpen.

Valentin is zijn hele leven trouw gebleven aan zijn moeder. Van korte en lange reizen keert hij terug naar het kleine dorpje Drhovle, een paar kilometer van Písek en Strakonice. Hier richt hij zich op zijn kunst, welke terug zijn te vinden in vele privécollecties, musea en galeries. Eén van zijn schilderijen is eigendom van president Václav Klaus, gouverneur van de Zuid-Boheemse regio Jiří Zimola. Anderen sieren het kantoor van de burgemeester van de Italiaanse stad Montoggia.

Zijn schilderijen zijn ook te vinden in het museum van Iowa, VS. Het Strakonice-museum in de regio Central Otava bezit ook verschillende schilderijen van Valentin.

Exposities met Valentin Horba